Prijemni.rs
Maturang
  • Saveti za brucoše, ali i starije studente


Uspešno savladavanje studija podrazumeva usvajanje efikasnih navika učenja od samog početka. U nastavku je dato nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da izgradite rutinu i izbegnete stres i iscrpljenost.

  1. Počnite na vreme: Iako deluje očigledno, mnogi studenti odlažu učenje do poslednjeg trenutka. Ključ je u ranom počinjanju i postepenom usvajanju gradiva. Prvog dana se upoznajte s materijalom, a zatim započnite intenzivnije učenje. To vam omogućava da se postepeno adaptirate na tempo bez nepotrebnog stresa.
  2. Izaberite zdrave opcije za grickanje: Umesto nezdravih grickalica i prekomerne količine kafe, odaberite nutritivno bogate namirnice koje će vašem telu pružiti energiju potrebnu za učenje. Voće, orašasti plodovi i čaj sa medom i limunom bolje su rešenje koje će vam pomoći da ostanete fokusirani i budni.
  3. Obezbedite dovoljno sna: Kvalitetan san ključan je za efikasno učenje i pamćenje. Nastojte da svake noći spavate između sedam i devet sati kako biste se probudili odmorni i spremni za nove izazove. Izbegavajte učenje do kasno u noć, te iskoristite dan za učenje.
  4. Pravite redovne pauze: Učenje bez pauza može biti kontraproduktivno. Dopustite sebi kratke odmore kako biste osvežili um i spremni se vratili materijalu. Kratka šetnja, razgovor s prijateljem ili gledanje jedne epizode omiljene serije mogu biti odlični načini za opuštanje.
  5. Ostanite aktivni: Fizička aktivnost je dobra ne samo za vaše telo već i za um. Redovno vežbanje može poboljšati koncentraciju i smanjiti stres, što je posebno korisno u periodima intenzivnog učenja.

Primenom ovih saveta ne samo da ćete izbeći zamke loših navika tokom studiranja već ćete i postaviti temelje za uspešno i ispunjeno studiranje. Zapamtite, izgradnja zdravih navika učenja ključna je za ostvarivanje akademskih ciljeva bez nepotrebne patnje i stresa.


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: