Prijemni.rs
Maturang
  • Dobio je posao odmah po završetku studija, evo šta su njegovi saveti za sve koji planiraju da upišu fakultet!


Dušan Vranić iz Beograda ima 23 godine, završio je smer Trgovinski menadžment i marketing na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i trenutno je na master studijama na smeru Marketing menadžment na istom fakultetu. Tokom studija bio je predsednik jedne studentske organizacije, mentor mlađim kolegama, volonter Instituta za transfuziju krvi… Svoj prvi posao našao je upravo zahvaljujući iskustvu i prilikama ostvarenim na fakultetu. Razgovarali smo sa njim, a ukoliko baš u ovom trenutku razmišljate o tome šta biste upisali, evo njegovih saveta:

  • Budite sebični prema svom vremenu, ono je dragoceno.
  • Frazu „nemam vremena” zamenite frazom „to nije moj prioritet”.
  • Uz dobru organizaciju ostvarićete sve svoje ambicije.
  • Nije svako znanje isto.

1. Završio si Ekonomski fakultet, kako je izgledalo tvoje studiranje?

U septembru prošle godine položio sam svoj poslednji ispit i, samim tim, dobio dugo željeno zvanje diplomiranog ekonomiste. Trebalo je vremena da mi se slegnu utisci, ali na kraju nosim samo lepa sećanja iz svojih studentskih dana. Teško je opisati u nekoliko rečenica celokupno iskustvo, ali bilo je uzbudljivo i uživao sam. Često nije bilo lako, međutim na sve kolokvijume, ispite i projekte gledao sam kao na izazove koje treba da savladam. Na kraju je sve ispalo kako treba i mogu da kažem da sam ponosan što sam završio Ekonomski fakultet.

2. Često se može čuti da studenti EKOF-a nemaju puno vremena za vannastavne aktivnosti, da li je to tačno?

Tokom studija, pored obaveza na samom fakultetu, trudio sam se da se maksimalno vannastavno angažujem kroz članstvo u studentskim organizacijama i različitim projektima i aktivnostima na fakultetu i van njega. Bio sam koordinator i mentor na projektu „Studentsko mentorstvo”, volonter Instituta za transfuziju krvi, obavljao sam praksu pri Centru za saradnju sa privredom Ekonomskog fakulteta, još uvek sam član studentskog parlamenta s obzirom na to da sam na master studijama i meni svakako najdraža aktivnost jeste što sam bio član i predsednik studentske organizacije „SEFA – Studenti Ekonomskog fakulteta”. Upravo mi je angažovanje na svim ovim aktivnostima pomoglo da izgradim sebe kao ličnost i smatram da je upravo ta kombinacija, studiranje uz vannastavne aktivnosti, neophodna za svakog mladog čoveka koji upiše fakultet, jer vas na adekvatan način priprema za tržište rada.

Uz sve ove aktivnosti, uspeo sam da završim fakultet u roku, da ne padnem nijedan ispit, sa visokom prosečnom ocenom. Ovo navodim upravo zbog odgovora na glasine da „studenti EKOF-a nemaju puno vremena za vannastavne aktivnosti”. Moje iskustvo i iskustvo mnogih studenata ne govore tako. Na Ekonomskom fakultetu u Beogradu postoji preko 10 studentskih organizacija i svaka od njih broji najmanje 30 članova koji uz to paralelno studiraju. Sve je stvar dobre organizacije vremena i obaveza. 

3. Pored znanja koje ste dobili prilikom spremanja ispita, šta je najvrednije što ste naučili na fakultetu a čega nema u knjigama?

Budite sebični prema svom vremenu. Na samom početku studija to je bio savet jednog našeg profesora sa jasnom porukom, a to je da napravimo svoje prioritete i ne trošimo svoje dragoceno vreme uzaludno. Sve što treba da uradimo jeste da frazu „nemam vremena” zamenimo frazom „to nije moj prioritet”. Vrlo jednostavno objašnjeno na primeru studenta to bi izgledalo da „nemam vremena da učim” bude postavljeno u sledeći kontekst „učenje mi nije prioritet”. Primenivši taj savet, uspeo sam da ostvarim sve svoje ciljeve i ambicije tokom studentskih dana.


4. Radite u marketing timu jedne velike uspešne domaće kompanije. Koliko Vam je fakultet pomogao u ostvarenju ovog za većinu studenata „idealnog” prvog posla?

Osnovne studije završio sam na modulu Trgovinski menadžment i marketing. U završnoj godini studija profesori sa našeg smera organizuju tradicionalno takmičenje, gde studenti imaju priliku da učestvuju u izradi istraživačkog rada i da svoje rezultate prezentuju predstavnicima uspešnih kompanija koje posluju na teritoriji naše zemlje. Zajedno sa svojim timom učestvovao sam na ovom takmičenju, gde su u ulozi žirija bili predstavnici kompanija „Frikom”, „Coca-Cola”, „Nelt”, „Ahold-Delhaize”, „Sport-Vison” itd. Moj tim uspeo je da osvoji prvo mesto i da neposredno nakon takmičenja dobijemo prve ponude za praksu i zaposlenje. Za mene su bili zainteresovani predstavnici kompanije „Frikom” i bilo mi je veliko zadovoljstvo kada sam to čuo. Nakon diplomiranja i obavljenih razgovora postao sam deo ove veoma uspešne kompanije. Tako da je veliki doprinos fakulteta i profesora mom zaposlenju. 

Ovo je svakako samo jedan primer i način da dobijete praksu ili zaposlenje. Profesori na ostalim modulima takođe prepoznaju rad dobrih studenata i mogu vam pomoći ili dati preporuku za posao. Takođe, Centar za saradnju sa privredom našeg fakulteta ima saradnju sa preko 400 kompanija i gotovo svakodnevno na sajtu fakulteta i društvenim mrežama se objavljuju različiti oglasi sa praksu/posao, gde svi studenti imaju priliku da se prijave i dosta mojih kolega je na taj način dobilo praksu. Odnedavno je pokrenut i projekat „Prvi i pravi posao”, gde se fakultet obavezao da će svim studentima koji završe osnovne studije u roku, sa prosečnom ocenom iznad 8,5, pronaći prvu ponudu za posao u roku od tri nedelje od dana diplomiranja. Sjajan projekat i pokazatelj da sve zavisi od nas samih i naših ambicija, jer ukoliko ih na vreme postavimo, nakon završenog Ekonomskog fakulteta posla će sigurno biti.

5. Šta je Vaš savet za studente koji možda razmišljaju o upisu na Ekonomski fakultet – Zašto treba da dođu baš na Ekonomski?

Dođite, jer nije svako znanje isto. Živimo u vremenu porasta broja fakultetskih diploma, gde nemaju sve istu težinu na tržištu rada, a težina diplome Ekonomskog fakulteta je neosporna i jako cenjena. Moj savet budućim studentima jeste da dobro razmisle čime žele da se bave u budućnosti. Ukoliko razmišljaju o Ekonomskom fakultetu, treba da znaju da je EKOF jedna velika životna škola. Fakultet koji sa preko deset različitih modula pruža mogućnost da izaberete i učite ono što vas interesuje, i to od profesora koji su najveći stručnjaci iz tih oblasti. Fakultet koji uz studente i profesore prati trendove, inovira se i pruža najboljim studentima priliku da se zaposle. Pored toga, uz veliki broj studentskih organizacija pruža mogućnost da se vannastavno angažujete, naučeno primenite u praksi i, što je najvažnije, steknete veliki broj prijatelja. Takođe, novina jesu Startup centar i Keativni centar, koji pružaju mogućnost da uz mentorsku podršku razvijate svoje ideje i da realizujete i unapredite svoju kreativnost.

Kakav god njihov izbor bio, želim im svu sreću i da od ovog trenutka budu sebični prema svom vremenu. ☺


 


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: