Prijemni.rs
Maturang
  • Na ovim fakultetima imate najviše šanse da 'upadnete' na budžet


(Preuzeto sa sajta Blic - 22.03.2018. )

Fakulteti Univerziteta u Beogradu za školsku 2018/19. godinu predložili su upis 14.986 brucoša. Od tog broja, njih 9.506 bi se školovalo o trošku države, a 5.480 plaćalo svoje studije.

Univerzitet u Beogradu

Foto: UB

Konačnu odluku o broju studenata koji se finansiraju iz budžeta donosi Vlada Srbije i na osnovu nje će se i predložene kvote menjati, a zvaničan konkurs Univerzitet će objaviti oko prvog maja.

Povećanje školarina zatražio je samo Matematički fakultet u iznosu od 6.000 do 12.000 dinara, u zavisnosti od studijskog programa. Ranija školarina bila je 129.000, a nova će biti 135.000 do 141.000 dinara. Ostali fakulteti zadržali su stare, šarenolike cene, koje variraju od 50.000 do čak 243.500 dinara. 

Najviše indeksa i ove godine spremili su Filološki (1.505), Pravni (1.400) i Ekonomski fakultet (1.300). Za one kojima je bitno da upadnu na budžet, najviše takvih mesta na raspolaganju je na Filološkom (750), Poljoprivrednom (670), Filozofskom (638), Mašinskom (520)...

Kvote BU za 2018

Foto: RAS Srbija

Prvi ispitni rok počinje predajom dokumenata od 20. do 24. juna, prijemni ispiti će se polagati od 25. juna do 1. jula, a upis bi trebalo da bude završen do 13. jula.

Pojedini srednjoškolci već od oktobra pohađaju pripremnu nastavu ne bi li osigurali svoje mesto, a za to po predmetu plaćaju i do 40.000 dinara. Časovi su još u oktobru počeli na ETF-u, a zatim FON-u, Mašinskom, Matematičkom, Farmaceutskom... Većina fakulteta i dalje prima nove polaznike, a neki, poput Ekonomskog, organizuju više ciklusa priprema.

Pravo na konkurisanje za upis na fakultete kandidati stiču nakon završetka četvorogodišnje srednje škole, dok se umetnički fakulteti i visoke škole mogu upisati i nakon trogodišnjeg srednjoškolskog obrazovanja.

Svi koji se dvoume ili im je presudno da upadnu na budžet mogu konkurisati i za više smerova ili fakulteta, ali im je svako polaganje prijemnog ispita dodatni trošak. Prošle godine na većini obrazovnih ustanova polaganje je koštalo između četiri i deset hiljada dinara.

 

Poljoprivredni fakultet je bolji od Harvarda

Posle objavljivanja najnovije Šangajske liste, od svih obrazovnih institucija u Srbiji najviše bi trebalo da se diči Poljoprivredni fakultet u Zemunu. U oblasti prehrambene tehnologije ovaj fakultet zauzima 35. mesto i bolji je od čak devet od deset najboljih univerziteta na svetu!

 

Na budžet i u septembru

Oni koji ne budu zadovoljni ishodom u prvom upisnom krugu indekse i budžet moći će da jure i u septembru. Drugi krug polaganja prijemnog u Beogradu traje od trećeg od 15. septembra, a prošle godine je prestonički univerzitet u ovom roku ponudio više od dve hiljade mesta, od čega skoro petinu na budžetu. Međutim, kako su studenti popunili tek 215 budžetskih i 240 samofinansirajućih mesta, raspisan je i treći upisni rok.

 


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: