Prijemni.rs
Maturang
  • Висока пословна школа струковних студија Чачак расписује конкурс за упис на смер Економија и бизнис (Основне струковне студије)


На основу члана 98. Закона о Високом образовању ВИСОКА ПОСЛОВНА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА ,,ЧАЧАК'', са седиштем на адреси Градски парк 2, Београд, оглашава 

КОНКУРС ЗА УПИС СТУДЕНАТА У ПРВУ  ГОДИНУ ОСНОВНИХ

СТРУКОВНИХ  СТУДИЈА

 

У ШКОЛСКОЈ 2024/2025. ГОДИНИ 

Висока пословна школа струковних студија Чачак уписује у прву годину основних  струковних студија у првом уписном року у школској 2024/2025. години укупно 200 студената, који плаћају школарину, на следећи акредитовани студијски програм: 


 

 Назив студијског програма    

 Број студената који се сами финансирају           Укупно

 

ЕКОНОМИЈА И БИЗНИС

200 200

 

 

ОПШТЕ ОДРЕДБЕ 

1. Услови уписа 

У прву годину студија може се уписати лице које има завршено средњестручно  образовање (трогодишње или четворогодишње) или гимназију. 

2. Пријемни испит 

Пријемни испит састоји се од провере знања из предмета: Економија и  Информатика. 

3. Избор кандидата 

а) Избор кандидата за упис у прву годину студија обавља се према резултату  постигнутом на пријемном испиту и према општем успеху постигнутом у средњој школи. ПРИВРЕМЕНА РАНГ ЛИСТА се сачињава према укупном броју бодова сваког  кандидата по утврђеним мерилима. Кандидат може освојити највише 100 бодова

б) Под општим успехом у средњој школи подразумева се збир просечних оцена из  свих предмета у свим разредима, помножен са 2 (два). По овом основу кандидат може  стећи највише 40 бодова. 
в) Општи успех у средњој школи рачуна се заокруживањем на две децимале.

г) Резултат који кандидат постиже на пријемном испиту оцењује се од 0 до 60  бодова.
д) Учесник конкурса који сматра да редослед кандидата на привременој ранг листи  није утврђен на начин предвиђен конкурсом може поднети приговор Комисији за упис у  року од 24 часа од објављивања ранг листе. 
Комисија одлучује о приговору у року од 24 часа од подношења приговора.  Кандидат може изјавити жалбу директору високошколске установе против одлуке  Комисије за упис, у року од 24 часа од пријема одлуке.. 
Директор одлучује по жалби кандидата у року од 24 часа од тренутка подношења  жалбе.Одлука директора у поступку спровођења конкурса је коначна. Након одлучивања по приговорима, односно жалбама, утврђује се и објављује КОНАЧНА РАНГ ЛИСТА са укупним бројем бодова стечених по свим критеријумима  утврђеним овим конкурсом. 
Ако се кандидат који је остварио право на упис по овом конкурсу не упише у  предвиђеном року уместо њега уписаће се следећи кандидат, према редоследу на коначној  ранг листи, у року утврђеном конкурсом. 

4. Упис држављана Србије који су средњу школу завршили у иностранству

Држављани Републике Србије који су у школској 2023/2024. години завршили  средњу школу у иностранству, који се могу уписати у прву годину студија, могу да  конкуришу за упис на студијски програм ако им се нострификује стечена страна  средњошколска исправа у складу са законом. 

5. Упис страних студената 

Страни држављанин, може се уписати на студијски програм под истим условима као  и држављани Републике Србије. Кандидат - страни држављанин, приликом пријављивања  на конкурс, подноси нострификовану диплому о завршеној средњој школи или потврду о  томе да је започета нострификација потребних школских докумената.  

6. Упис лица са инвалидитетом 

Особе са инвалидитетом могу полагати пријемни испит на начин прилагођен  њиховим могућностима, односно у њима доступном облику, а у складу са објективним  могућностима Школе. Особе са инвалидитетом, за додатне информације и консултације  могу се обратити на мејл: info@vpscacak.edu.rs

 

КОНКУРСНИ РОК

 

- Пријављивање кандидата у просторијама Школе: од 01.07.2024. до 05.07.2024.  године од 09 до 14 часова. 
- Полагање пријемног испита 08.07.2024. године у 10 часова у просторијама Школе.

- Објављивање привремене ранг листе 09.07.2024.. године. 
- Објављивање коначне ранг листе 11.07.2024. године. 
- Упис примљених кандидата 12.07.2024. године. 

ДОКУМЕНТА ЗА ПРИЈАВУ НА КОНКУРС ЗА УПИС 

Кандидати приликом пријаве на конкурс, уз пријавни лист подносе оверене  фотокопије ових докумената, и то: 

- извод из матичне књиге рођених,
- сведочанства свих разреда средње школе, 
- диплому о завршеној средњој школи, 
- доказ о уплати накнаде за полагање пријемног испита у износу од 3.000,00 динара  на жиро рачун Високе пословне школе на рачун број: 

105-35344-18, позив на број ЈМБГ 

- кандидати су обавезни да на полагање пријемног испита понесу са собом личну  карту. 

- школарина за студенте је 120.000,00 динара уз могућност плаћања на 12 рата.

- Фотокопије докумената кандидата који нису примљени на конкурс се не враћају.

За ближа обавештења обратити се: 

Висока пословна школа струковних студија ,,Чачак'' 
Адреса: Градски парк 2, 11080, Београд - Земун 
Телефон: +381 113771552; +381631023162 
E-mail: info@vpscacak.edu.rs.


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: