Odsek Visoka hotelijerska škola nastavlja tradiciju najstarije državne visoke škole na teritoriji Srbije koja već 47 godina priprema menadžere gastronomije, restoraterstva i hotelijerstva za uspešnu ugostiteljsku karijeru u zemlji i inostranstvu. Nastava se odvija u savremeno opremljenoj zgradi na Košutnjaku, u zaštićenom zelenom pojasu Beograda u neposrednoj blizini Ade Ciganlije, dva fakulteta Univerziteta u Beogradu i raznih sportskih terena i studentskog doma.
Studentima su na raspolaganju tri studijska programa: Hotelijerstvo, Restoranstvo i Gastronomija.
Hotelijerstvo
Studijski program Hotelijerstvo namenjen je mladim kreativnim ljudima koji vole izazove i inovacije i koji su spremni na rad u različitim ugostiteljskim objektima za smeštaj, uključujući i hotele najviših kategorija koji pripadaju poznatim svetskim lancima. Studijski program hotelijerstvo nudi studentima ovladavanje različitim teorijskim znanjima i praktičnim veštinama. U fokusu je sektor smeštaja, rad na prodaji hotelskih usluga i prijemu gostiju, što podrazumeva odgovarajuća informatička znanja, kao i poznavanje stranih jezika, ali pre svega komunikacione sposobnosti koje dolaze do izražaja u neposrednom kontaktu sa gostima. Oni koji se odluče za studijski program hotelijerstvo naučiće da budu dobri psiholozi, da prepoznaju različite kulture i običaje u ponašanju hotelskih gostiju, da rešavaju njihove probleme i podstiču njihovo zadovoljstvo. Na taj način, oni će postati posvećeni hotelijeri koji vole svoj posao i koji se profesionalno ostvaruju preko lojalnih i zadovoljnih gostiju.
Restoranstvo
Studijski program Restoraterstvo namenjen je mladim kreativnim ljudima koji vole izazove i inovacije i koji su spremni na rad u različitim ugostiteljskim objektima za pružanje usluga hrane i pića, odnosno u restoranima, kafanama, barovima i hotelima, uključujući i one najviših kategorija koji pripadaju poznatim svetskim lancima. Ovaj studijski program nudi studentima ovladavanje različitim teorijskim znanjima i praktičnim veštinama u oblasti usluživanja gostiju. U fokusu je restoraterstvo u okviru sektora hrane i pića, rad na prijemu gostiju, prodaji, prezentaciji i usluživanju restoraterskih proizvoda, što podrazumeva visoku stručnu osposobljenost, poznavanje stranih jezika, kao i komunikacione sposobnosti koje dolaze do izražaja u neposrednom kontaktu sa gostima. Oni koji se odluče za ovaj studijski program naučiće da budu dobri psiholozi, da prepoznaju različite kulture i običaje u ponašanju restoranskih gostiju, da im pomažu pri izboru i usklađivanju izbora hrane i pića, i podstiču njihovo zadovoljstvo. Na taj način, oni će postati posvećeni restorateri koji vole svoj posao i koji se profesionalno ostvaruju preko lojalnih i zadovoljnih gostiju.
Gastronomija
Studijski program Gastronomija namenjen je mladim kreativnim ljudima koji vole izazove i inovacije i koji su spremni na rad u različitim ugostiteljskim kuhinjama, uključujući specijalizovane i ekskluzivne restorane, kao i hotelima najviših kategorija koji pripadaju poznatim svetskim lancima. Ovaj studijski program nudi studentima ovladavanje različitim teorijskim znanjima i praktičnim veštinama u oblasti ishrane i gastronomija. U fokusu teorijskog i praktičnog izučavanja je gastronomija kao nauka, umetnost i veština. To podrazumeva dugotrajan rad u kuhinji radi sticanja određenih znanja, savladavanje specifičnih veština i praktičnog iskustva, kao i disciplinu i samodisciplinu, spremnost za timski rad, ali pre svega ljubav prema ovoj profesiji i veliku upornost kako bi se postigao željeni uspeh u karijeri. Oni koji se odluče za ovaj studijski program naučiće da budu kompetentni, profesionalni gastronomi, čija karijera ne poznaje granice.
Kvalitetne pripreme za prijemni ispit su izuzetno bitne kako biste upisali fakultet koji želite. Da biste na prijemnom ispitu prošli onako kako želite, neophodno je napravite dobar plan.
Uspešno učenje nije privilegija genijalnih ljudi. Oni koji uče uspešnije samo primenjuju određene metode, tehnike i taktike.
Svima se dešava da kažu nešto što drugi pogrešno protumače. Razumevanje skrivenih značenja zahteva socijalnu svest, sposobnost da se razumeju emocije i iskustvo