Uslovi upisa
Uslovi upisa na studijske programe Hotelijerstvo, Restoraterstvo i Gastronomija su:
- završena srednja škola i
- prijemni ispit.
Konkursna dokumentacija
Prilikom konkurisanja u školu treba doneti sledeća originalna dokumenta i obične (neoverene) fotokopije:
- sva svedočanstva iz srednje škole
- diplomu iz srednje škole
- izvod iz matične knjige rođenih
- uverenje o državljanstvu ne starije od 6 meseci
- Originalna dokumenta se daju na uvid a fotokopije zadržava škola i ne vraća ih.
Pored navedenih dokumenata kandidat prilaže i Prijavu na konkurs. Ovaj obrazac se nabavlja u školi na dan predaje dokumentacije. U prijavi kandidat bira studijski program za koji konkuriše kao i predmete koje želi da polaže na prijemnom ispitu.
Prijemni ispiti za upis
Kandidati polažu TRI ispita.
Prvi ispit je iz stranog jezika (bira se jedan od četiri ponuđena), a maksimalan broj bodova je 30.
- ENGLESKI JEZIK
- NEMAČKI JEZIK
- RUSKI JEZIK
- FRANCUSKI JEZIK
Drugi ispit zavisi od studijskog programa za koji se konkuriše. Maksimalan broj bodova na testu je 20.
Za studijski program HOTELIJERSTVO polaže se jedan od sledeća četiri:
- AGENCIJSKO I HOTELIJERSKO POSLOVANjE
- GEOGRAFIJA
- OSNOVI EKONOMIJE
- SOCIOLOGIJA
Za studijski program RESTORATERSTVO polaže se jedan od sledeća četiri:
- USLUŽIVANjE
- GEOGRAFIJA
- OSNOVI EKONOMIJE
- SOCIOLOGIJA
Za studijski program GASTRONOMIJA obavezno se polaže
- KUVARSTVO
Treći ispit takođe zavisi od studijskog programa za koji se konkuriše. Maksimalan broj bodova na ovom testu je 10.
Za studijski program HOTELIJERSTVO poslaže se pismeno
- OPŠTA INFORMISANOST
Za studijski program RESTORATERSTVO treći je praktični ispit iz USLUŽIVANjA. Ocenjuju se sledeće kategorije (do 2 boda po svakoj):
- lična higijena sa higijenom rada, pristup i stav
- organizacija i tehnika radnih procesa
- kultura ophođenja i ponašanja
- opšte veštine na radnom mestu
- završni radovi i operacije
Za studijski program GASTRONOMIJA poslednji je praktični ispit iz KUVARSTVA. Ocenjuju se sledeće kategorije (do 2 boda po svakoj):
- lična higijena sa higijenom rada, pristup i stav
- organizacija i tehnika radnih procesa
- prepoznavanje životnih namirnica i njihova primena
- opšte veštine na radnom mestu
- završni radovi i operacije
Merila za formiranje rang liste kandidata
Izbor kandidata vrši se na osnovu sledećih merila:
I – Opšteg uspeha iz srednje škole koji se vrednuje i izračunava u bodovima, na sledeći način: Saberu se prosečne ocene za svaki razred (koje su navedene na svakom svedočanstvu) i dobijeni zbir se pomnoži sa dva. Ukoliko je na svedočanstvu prosečna ocena napisana sa više decimala, vrši se zaokruživanje na dve decimale. Po ovom osnovu kandidat može ostvariti najmanje 12 a najviše 40 bodova.
II – Uspeha na prijemnom ispitu koji se vrednuje u bodovima ostvarenim rešavanjem tri testa: – za test iz stranog jezika od 0 do 30 bodova, – za drugi izborni predmet od 0 do 20 bodova i – za praktični ispit ili test informisanosti od 0 do 10 bodova. Po ovom osnovu kandidat može ostvariti najviše 60 bodova.
Kandidat koji je kao učenik završnog razreda srednje škole osvojio jedno od prva tri pojedinačna mesta na Republičkom takmičenju koje organizuje Ministarstvo prosvete ili na međunarodnom takmičenju, ne polaže prijemni ispit iz tog predmeta i za njega dobija maksimalni broj bodova.
Na osnovu navedenih merila dobija se ukupan broj bodova (najviše 100) koji služi kao kriterijum za formiranje RANG LISTE kandidata. Rang lista je složena po broju ostvarenih bodova, od najvećeg do najmanjeg, tako da će se na prvom mestu naći kandidat koji je po pomenutim merilima ostvario najveći broj bodova.
Vesti o studiranju
-
Interesovanje za ITHS ne prestaje – polako se popunjava i drugo odeljenje za generaciju 2025/26!
Nakon što je jedno odeljenje za generaciju 2025/26. već popunjeno u prvih 15 dana predupisa, Srednja škola za informacione tehnologije – ITHS beleži izuzetno interesovanje za upis. Mesta u drugom…
18.11.2024 -
Poklon od ITS-a za Međunarodni dan studenata – Upišite se uz dodatni popust od 100 evra!
U znak podrške svim budućim studentima, ITS poklanja dodatni popust od 100 evra na školarinu za sve koji se prijave 16, 17. ili 18. novembra!
18.11.2024 -
Poklon od Fakulteta savremenih umetnosti za Međunarodni dan studenata – Upišite se uz dodatni popust od 100 evra!
Međunarodni dan studenata, koji se širom sveta obeležava 17. novembra, simbolizuje pravo mladih na obrazovanje i jednakost u ostvarivanju svojih snova. U znak podrške budućim umetnicima i stvaralačkim liderima, Fakultet…
15.11.2024
Saveti za polaganje prijemnog
-
Najbolje pripreme za upis na fakultet
Kvalitetne pripreme za prijemni ispit su izuzetno bitne kako biste upisali fakultet koji želite. Da biste na prijemnom ispitu prošli onako kako želite, neophodno je napravite dobar plan.
-
Ovo su zlatna pravila efikasnog učenja
Uspešno učenje nije privilegija genijalnih ljudi. Oni koji uče uspešnije samo primenjuju određene metode, tehnike i taktike.
-
Devet fraza koje pametni ljudi izbegavaju u razgovoru
Svima se dešava da kažu nešto što drugi pogrešno protumače. Razumevanje skrivenih značenja zahteva socijalnu svest, sposobnost da se razumeju emocije i iskustvo