Prijemni.rs
Maturang
  • Visoka hotelijerska škola strukovnih studija u Beogradu




Studentski domovi

  • Studentski grad Tošin bunar 143-151, 11070 Novi Beograd

  • Kralj Aleksandar I Bulevar Kralja Aleksandra 75, 11000 Beograd

  • Studentski dom Žarko Marinović Cara Dušana 254, Zemun

  • Studentski dom Karaburma Mije Kovacevica 7b, 11000 Beograd

  • Studentski dom Vera Blagojević Kraljice Marije 48 (Vera I), Dalmatinska 37 (Vera II), 11000 Beograd

  • Studentski dom Patris Lumumba Ljubice Lukovic br 1, 11000 Beograd

  • Studentski dom Slobodan Penezić Bana Ivaniša bb, 11000 Beograd

  • Studentski dom Rifat Burdžević Milana Rakića 77, 11000 Beograd

  • Studentski dom 4. april Vojvode Stepe 320, 11000 Beograd

  • Studentski dom Mika Mitrović Kralja Vladimira 33, 11000 Beograd

  • Studentski dom Košutnjak Blagoja Parovica 156, 11000 Beograd

Studentski restorani - menze

  • Restoran Studentski grad , Tošin bunar 145 Tošin bunar 145

  • Restoran (Tri kostura) , Obilićev venac 4 Obilićev venac 4

  • Restoran Zemun (Žarko Marinović) , Cara Dušana 254, Zemun Cara Dušana 254, Zemun

  • Restoran Agronom Nemanjina 6 Nemanjina 6

  • Restoran Karaburma - Mije Kovačevića 7 Mije Kovačevića 7

  • Restoran Patris Dragice Pravice 1

  • Restoran Đušina - Đušina 5 Đušina 5

  • Restoran Rifat - Milana Rakića 77 Milana Rakića 77

  • Restoran Kralj Aleksandar (Lola 1) Bulevar kralja Aleksandra 75 Bulevar kralja Aleksandra 75

  • Restoran Voždovac Vojvode Stepe 320 Vojvode Stepe 320

  • Restoran Mika Mitrović Kralja Vladimira 133

  • Restoran Farmaceut - Vojvode Stepe 450 Vojvode Stepe 450

  • Restoran Košutnjak Blagoja Parovića 154


Uslovi upisa

Uslovi upisa na studijske programe Hotelijerstvo, Restoraterstvo i Gastronomija su:

  • završena srednja škola i
  • prijemni ispit.

Konkursna dokumentacija 

Prilikom konkurisanja u školu treba doneti sledeća originalna dokumenta i obične (neoverene) fotokopije:

  • sva svedočanstva iz srednje škole
  • diplomu iz srednje škole
  • izvod iz matične knjige rođenih
  • uverenje o državljanstvu ne starije od 6 meseci
  • Originalna dokumenta se daju na uvid a fotokopije zadržava škola i ne vraća ih.

Pored navedenih dokumenata kandidat prilaže i Prijavu na konkurs. Ovaj obrazac se nabavlja u školi na dan predaje dokumentacije. U prijavi kandidat bira studijski program za koji konkuriše kao i predmete koje želi da polaže na prijemnom ispitu.

Prijemni ispiti za upis

Kandidati polažu TRI ispita. 

Prvi ispit je iz stranog jezika (bira se jedan od četiri ponuđena), a maksimalan broj bodova je 30.

  • ENGLESKI JEZIK
  • NEMAČKI JEZIK
  • RUSKI JEZIK
  • FRANCUSKI JEZIK

Drugi ispit zavisi od studijskog programa za koji se konkuriše. Maksimalan broj bodova na testu je 20. 

Za studijski program HOTELIJERSTVO polaže se jedan od sledeća četiri:

  • AGENCIJSKO I HOTELIJERSKO POSLOVANjE
  • GEOGRAFIJA
  • OSNOVI EKONOMIJE
  • SOCIOLOGIJA

Za studijski program RESTORATERSTVO polaže se jedan od sledeća četiri:

  • USLUŽIVANjE
  • GEOGRAFIJA
  • OSNOVI EKONOMIJE
  • SOCIOLOGIJA

Za studijski program GASTRONOMIJA obavezno se polaže

  • KUVARSTVO

Treći ispit takođe zavisi od studijskog programa za koji se konkuriše. Maksimalan broj bodova na ovom testu je 10. 

Za studijski program HOTELIJERSTVO poslaže se pismeno

  • OPŠTA INFORMISANOST

Za studijski program RESTORATERSTVO treći je praktični ispit iz USLUŽIVANjA. Ocenjuju se sledeće kategorije (do 2 boda po svakoj):

  • lična higijena sa higijenom rada, pristup i stav
  • organizacija i tehnika radnih procesa
  • kultura ophođenja i ponašanja
  • opšte veštine na radnom mestu
  • završni radovi i operacije

Za studijski program GASTRONOMIJA poslednji je praktični ispit iz KUVARSTVA. Ocenjuju se sledeće kategorije (do 2 boda po svakoj):

  • lična higijena sa higijenom rada, pristup i stav 
  • organizacija i tehnika radnih procesa
  • prepoznavanje životnih namirnica i njihova primena
  • opšte veštine na radnom mestu
  • završni radovi i operacije 

Merila za formiranje rang liste kandidata

Izbor kandidata vrši se na osnovu sledećih merila:

I – Opšteg uspeha iz srednje škole koji se vrednuje i izračunava u bodovima, na sledeći način: Saberu se prosečne ocene za svaki razred (koje su navedene na svakom svedočanstvu) i dobijeni zbir se pomnoži sa dva. Ukoliko je na svedočanstvu prosečna ocena napisana sa više decimala, vrši se zaokruživanje na dve decimale. Po ovom osnovu kandidat može ostvariti najmanje 12 a najviše 40 bodova.

II – Uspeha na prijemnom ispitu koji se vrednuje u bodovima ostvarenim rešavanjem tri testa: – za test iz stranog jezika od 0 do 30 bodova, – za drugi izborni predmet od 0 do 20 bodova i – za praktični ispit ili test informisanosti od 0 do 10 bodova. Po ovom osnovu kandidat može ostvariti najviše 60 bodova.

Kandidat koji je kao učenik završnog razreda srednje škole osvojio jedno od prva tri pojedinačna mesta na Republičkom takmičenju koje organizuje Ministarstvo prosvete ili na međunarodnom takmičenju, ne polaže prijemni ispit iz tog predmeta i za njega dobija maksimalni broj bodova.

Na osnovu navedenih merila dobija se ukupan broj bodova (najviše 100) koji služi kao kriterijum za formiranje RANG LISTE kandidata. Rang lista je složena po broju ostvarenih bodova, od najvećeg do najmanjeg, tako da će se na prvom mestu naći kandidat koji je po pomenutim merilima ostvario najveći broj bodova.




Vesti o studiranju





Saveti za polaganje prijemnog