Studijski program - Turizam i hotelijerstvo
Podaci o studijskom programu
Kategorije na sajtu: Turizam i ugostiteljstvo,
Vrste studija: Strukovne
Na prijemnom se polaže: dva predmeta po izboru, od sedam navedenih predmeta: Ekonomija, Poslovna ekonomija, Matematika, Informatika, Sociologija, Geografija, Psihologija
Vežbaj online: Pokreni vežbu
Gradovi: Novi Sad
Stručni naziv koji student stiče: strukovni ekonomista
Osnovne strukovne studije na studijskom programu Turizam i hotelijerstvo koncipirane su u skladu sa potrebama tržišta rada, trendovima u visokoškolskom obrazovanju utemeljenim na smernicama Bolonjske deklaracije i savremenim tendencijama u turizmu. Turistička privreda zapošljava veoma veliki broj ljudi, a s obzirom na stalan porast broja turista, kako u svetu, tako i u Srbiji, očekuje se da će potrebe za kadrovima u oblasti turizma i hotelijerstva takođe rasti.
Studijski program Turizam i hotelijerstvo zasniva se na multidisciplinarnom prisutupu i sinergiji teorijskih i praktičnih znanja, koji pored stručnih predmeta iz oblasti turizma i hotelijerstva obezbeđuje i znanja iz ekonomije, menadžmenta, korišćenja informacionih tehnologija i poznavanja stranih jezika, u cilju što kvalitetnijeg osposobljavanja studenata za poslove u turističkoj i hotelijerskoj delatnosti.
Važan segment studijskog programa podrazumeva usvajanje i usavršavanje veština i znanja kroz stručnu praksu koja se obavlja u brojnim organizacijama sa kojima Visoka poslovna škola strukovnih studija uspešno sarađuje.
Studenti će nakon završenih osnovnih strukovnih studija steći savremena teorijska i praktična znanja i veštine koje mogu primenjivati u najsloženijim situacijama sa kojima će se susretati u obavljanju svojih svakodnevnih profesionalnih aktivnosti.
Raznolikost poslova u turizmu veoma je izražena, što kao rezultat donosi brojne mogućnosti za zapošljavanje. Studenti se nakon završenih osnovnih strukovnih studija na studijskom programu Turizam i hotelijerstvo mogu zaposliti na različitim pozicijama u:
- turističkim agencijama
- hotelima, restoranima i drugim ugostiteljskim objektima
- saobraćajnim organizacijama
- aviokompanijama ili kruzing kompanijama
- u lokalnim, regionalnim i nacionalnim turističkim organizacijama
- destinacijskim menadžment organizacijama
- nacionalnim parkovima, akva-parkovima, tematskim parkovima, ustanovama kulture, vinarijama i drugim organizacijama.
PRVA GODINA | |||||
Rbr. | Šifra | Naziv | Semestar | Br.časova | ESPB |
1 | 24.OFBD01 | Osnovi ekonomije | 1 | 3+2 | 7 |
2 |
24.OFBD02 | Osnovi menadžmenta | 1 | 3+2 | 7 |
3 | 24.OFBD03 | Poslovno pravo | 1 | 2+2 | 6 |
4 | Izborna korpa (Prvi strani poslovni jezik 1) | 1 | 2+2 | 6 | |
24.OFBD04 |
Prvi strani poslovni jezik 1 Engleski |
||||
24.OFBK05 |
Prvi strani poslovni jezik 1 Nemački |
||||
5 | Izborna korpa 1 | 1 | 2+2 | 6 | |
24.OFBK06 | Psihologija | ||||
24.OFBK07 | Sociologija | ||||
6 | 24.OFBK08 | Osnovi organizacije | 2 | 2+2 | 6 |
7 | 24.OFBK09 | Raćunovodstvo | 2 | 3+3 | 8 |
8 | 24.OFBK10 | Matematika | 2 | 2+3 | 7 |
9 | 24.OPIK01 | Informaciono komunikacione tehnologije | 2 | 3+2 | 7 |
DRUGA GODINA | |||||
Rbr. | Šifra | Naziv | Semestar | Br.časova | ESPB |
1 | 24.OTHK03 | Usluge u ugostiteljstvu | 3 | 3+2 | 7 |
2 |
24.OFBK12 | Poslovna statistika | 3 | 3+2 | 7 |
3 | 24.OTRK02 | Marketing | 3 | 3+2 | 7 |
4 | 24.OTHK02 | Osnovi turizma i hotelijerstva | 3 | 3+2 | 7 |
5 | Izborna korpa II | 3 | 3+2 | 7 | |
24.OTRK03 |
Agroekonomija |
||||
24.OTRK05 |
Poslovno komumniciranje |
||||
24.OTRK06 | Uvod u Evropsku uniju | ||||
24.OTRK04 | Ponašanje potrošača | ||||
6 | Izborna korpa (Prvi strani poslovni jezik 2) | 4 | 2+2 | 6 | |
24.OFBK19 |
Prvi strani poslovni jezik 2 Engleski |
||||
24.OFBK20 |
Prvi strani poslovni jezik 2 Nemački |
||||
7 | Izborna korpa III | 4 | 3+2 | 6 | |
24.OTHK04 | Ruralni turizam | ||||
24.OTRK09 | Menadžment ljudskih resursa | ||||
24.OTRK10 | Ekološki menadžment | ||||
8 | 24.OTHK01 | Posebni oblici turizma | 4 | 3+2 | 7 |
9 | 24.OTRK10 | Istraživanje tržišta | 4 | 3+2 | 6 |
TREĆA GODINA | |||||
Rbr. | Šifra | Naziv | Semestar | Br.časova | ESPB |
1 | 24.OTHK05 | Kvalitet usluga u turizmu i hotelijerstvu | 5 | 3+3 | 7 |
2 |
24.OTHK06 | Menadžment turističkih i hotelijerskih preduzeća | 5 | 3+3 | 7 |
3 | Izborna korpa IV | 5 | 3+2 | 7 | |
24.OTRK13 | Kanali marketinga | ||||
24.OTHK09 | Sportsko-rekreativni turizam | ||||
4 |
Izborna korpa (Prvi strani poslovni jezik 3) |
5 | 2+2 | 6 | |
24.OTHK07 |
Prvi strani poslovni jezik 3 Engleski |
||||
24.OTKH08 |
Prvi strani poslovni jezik 3 Nemački |
||||
5 | 24.OTHK10 | Stručna praksa | 6 | 3 | |
6 | 24.OTHK11 | Menadžment turističke destinacije | 6 | 4+3 | 8 |
7 | 24.OTHK12 |
Trendovi i inovacije u turizmu |
6 | 3+2 | 7 |
8 | Izborna korpa V | 6 | 3+2 | 7 | |
24.OFBK34 | Preduzetničke finansije | ||||
24.OTHK13 | Preduzetništvo u turizmu | ||||
9 | 24.OTHK14 | Izrada završnog rada | 6 | 3 |
Vesti o studiranju
-
Interesovanje za ITHS ne prestaje – polako se popunjava i drugo odeljenje za generaciju 2025/26!
Nakon što je jedno odeljenje za generaciju 2025/26. već popunjeno u prvih 15 dana predupisa, Srednja škola za informacione tehnologije – ITHS beleži izuzetno interesovanje za upis. Mesta u drugom…
18.11.2024 -
Poklon od ITS-a za Međunarodni dan studenata – Upišite se uz dodatni popust od 100 evra!
U znak podrške svim budućim studentima, ITS poklanja dodatni popust od 100 evra na školarinu za sve koji se prijave 16, 17. ili 18. novembra!
18.11.2024 -
Poklon od Fakulteta savremenih umetnosti za Međunarodni dan studenata – Upišite se uz dodatni popust od 100 evra!
Međunarodni dan studenata, koji se širom sveta obeležava 17. novembra, simbolizuje pravo mladih na obrazovanje i jednakost u ostvarivanju svojih snova. U znak podrške budućim umetnicima i stvaralačkim liderima, Fakultet…
15.11.2024
Saveti za polaganje prijemnog
-
Najbolje pripreme za upis na fakultet
Kvalitetne pripreme za prijemni ispit su izuzetno bitne kako biste upisali fakultet koji želite. Da biste na prijemnom ispitu prošli onako kako želite, neophodno je napravite dobar plan.
-
Ovo su zlatna pravila efikasnog učenja
Uspešno učenje nije privilegija genijalnih ljudi. Oni koji uče uspešnije samo primenjuju određene metode, tehnike i taktike.
-
Devet fraza koje pametni ljudi izbegavaju u razgovoru
Svima se dešava da kažu nešto što drugi pogrešno protumače. Razumevanje skrivenih značenja zahteva socijalnu svest, sposobnost da se razumeju emocije i iskustvo